Displazia de dezvoltare a șoldului este o afecțiune care debutează în viața intrauterină și din păcate se continuă și după naștere, agravându-se, ceea ce însemnă că dacă nu reușim să diagnosticăm foarte repede  modificările de la nivelul articulației coxofemurale, mai exact în primele săptămâni de viața, odată cu trecerea timpul, capul femural va ieși din cotil și se va instala luxația de șold propriu-zisă al cărei tratament este deosebit de dificil, greoi cu rezultate modeste. În unele cazuri ne confruntăm cu situații grave chiar de la naștere, reprezentate de modificări avansate care interesează toate elementele constitutive ale articulației coxofemurale și capul femural este luxat imediat ce copilul s-a născut – de aceea insistăm asupra importanței diagnosticului precoce în displaziade dezvoltare a soldului.

Diagnosticul se stabilește printr-un examen clinic și o examinare ecografică a șoldului realizate de regulă de către un medic specialist – ortoped pediatru – în primele patru săptămâni de la naștere. Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine medicul trebuie să examineze clinic copilul, să evidențieze semnele clinice sugestive și să efectueze o ecografie de sold care poate tranșa cazurile în care examenul clinic este incert. Exista mai multe tipuri de explorare ecografica, dar cea mai utilizată este cea bazată pe metoda Graf (ortoped din Austria care a imaginat o explorare ecografica care produce o imagine reproductibilă, comparabilă cu o radiografie). Alături de metoda Graf, metoda franceză și cea americană vin să completeze examenul ecografic. Este unanim acceptat faptul ca examinarea ecografica nu are nici o valoare în absența examenului clinic și nu este suficientă pentru depistarea eficientă a tuturor cazurilor de displazie sau luxație congenitală de șold.

Pentru că potențialul de dezvoltare maxim a cavității acetabulare este în primele șase săptămâni de la naștere recomandăm ca prima examininarea șoldului (examen clinic + ecografic) să fie făcută cât mai repede cu putință după naștere și repetată la vârsta de 4 luni. De ce este foarte importantă repetarea ecografiei de șold?

– pentru că exista diferite obiceiuri de îmbrăcare (înfășatul strâns) ale bebelușului care fac să se obțină un cotil displazic(bolnav)  chiar daca el inițial, la naștere, nu a fost afectat de displazie.

Conform opiniei specialiștilor vă recomandăm ca în cazurile de displaziede șold/luxație congenitală de șold să vă adresați medicului ortoped pediatru care are experiență în tratamentul luxației congenitale de șold și în tratamentul chirurgical al acestei afecțiuni pentru că foarte probabil, dacă tratamentul ortopedic eșuează, copilul dumneavoastră va avea nevoie de intervenție chirurgicală, iar planul terapeutic trebuie condus unitar de la început până la vindecarea acestei afecțiuni.

Comments

comments