Un studiu realizat în 2018 de Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate și citat de HotNews a arătat că 18,6% din copiii români suferă de obezitate. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt 10-14 ani și 15-19 ani.
De aceea, excesul ponderal la copii și adolescenți constituie o problemă de sănătate extrem de serioasă, atât la nivel național cât și global. Pentru că un adolescent cu exces ponderal va fi un adult supraponderal. Și, din păcate, această afecțiune nu se ameliorează sau trece cu pubertatea sau cu vârsta. Ea va afecta buna funcționare a întregului organism și starea de bine.
În acest context, există o mare adresabilitate atât în cazul copiilor cât și adolescenților cu acumulare de greutate către medicul endocrinolog pediatru.
Ce este excesul ponderal?

Excesul ponderal este o acumulare generalizată a grăsimii corporale. Acumularea excesivă de greutate este cunoscută sub numele de obezitate, afecțiune ce poate fi diagnosticată doar de medicul specialist pe baza unor evaluări, măsurători corporale, investigații și urmărire constantă.

Dacă excesul de greutate survine înaintea vârstei de 6 ani, cu atât riscul de obezitate este mai mare.

Acumularea excesivă de greutate are implicații majore atât la nivelul funcțiilor vitale, somnului dar și la nivel psihologic. De aceea, abordarea și urmărirea adolescenților supraponderali este un proces interdisciplinar.

Obezitatea se asociază cu o serie de boli grave, dincolo de aspectul estetic: boli cardiovasculare, diabet, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, scăderea speranței de viață.

Care sunt cauzele ce duc la excesul ponderal la adolescenți?

Cauzele care pot duce la apariția excesului de greutate sunt variate. Ele pot fi de natură endocrină sau datorită stilului de viață.

Cauzele endocrine ce duc la surplus de greutate sunt:

 • excesul de hormoni glucocorticoizi sau estrogeni
 • dereglarea echilibrului hormonal în cazul hormonilor tiroidieni (hipotiroidia), hormonului de creștere sau hormonilor androgeni
 • afecțiuni ovariene
 • rezistență la insulină
 • medicamente care duc la creșterea în greutate.

O altă cauză majoră pentru apariția obezității este stilul de viață, obiceiuri căpătate încă din copilărie și care duc la schimbări nedorite încă din adolescență:

 • moștenirea genetică, deși nu este determinantă
 • preluarea stilului de viață nesănătos, de la părinți sau anturaj, referitor la modul de alimentație și sedentarism. Copiii sedentari au toate șansele să devină adolescenți supraponderali
 • disponibilitatea snack-urilor și consumarea lor în fața ecranelor
 • consumul băuturilor pe bază de zahăr, fructoză și alte siropuri
 • mesele de tip fast-food, bogate în grăsimi saturate
 • obiceiul de a mânca tot din farfurie, dincolo de instalarea sațietății
 • mâncatul emoțional
 • lipsa exercițiilor fizice, sedentarismul.Aceste cauze pot fi identificate doar printr-un consult de specialitate, printr-o discuție deschisă și o colaborare permanentă între părinți, adolescent și medicul endocrinolog. Acesta pune diagnosticul corect și poate conduce evaluările și investigațiile necesare în acest context.

  Abordarea unor diete drastice, preluate de la prieteni și rude poate agrava boli preexistente sau poate duce la recădere pe termen mediu și lung.

  Ce implică evaluarea endocrină a adolescentului cu exces de greutate?Medicul endocrinolog îți va explica la prima întâlnire care sunt etapele evaluării și va ghida pas cu pas, astfel încât să identifice cauzele. După identificarea cauzei/cauzelor, acesta va construi schema corectă, personalizată și sustenabilă pentru a scăpa de excesul ponderal și o veți discuta împreună.

  Prima etapă constă în măsurarea înălțimii și greutății corporale în vederea calculării indicelui de masă corporală și încadrarea valorii pe percentilele specifice vârstei și sexului.

  În următoarea etapă, medicul va face anamneza pentru a identifica eventuale afecțiuni care provoacă surplusul de greutate și statusul pubertar existent.

  În a treia etapă, în funcție de concluziile anamnezei, medicul specialist poate recomanda o serie de analize de sânge, hormonale sau metabolice, precum și consulturi către alte specialități. Acestea vor evalua eventuale boli de nutriție, starea psihologică, sindromul de apnee în somn dar și sistemul osos.

  Abia în a patra etapă se poate stabili un tratament care ține cont de toți factorii enumerați în etapele anterioare și care presupune implicarea echipei medicale dar și a familiei și chiar anturajului copilului.

  Ca principiu de bază, este esențială schimbarea stilului de viață:

  • modificări în modul de alimentație și abordarea unui stil de hrană sănătos
  • susținerea necondiționată a familiei prin exemplul pozitiv
  • exerciții potrivite pentru vârsta și contextul clinic în care se află adolescentul
  • păstrarea unui număr de calorii potrivit vârstei, sexului și gradului de activitate depus, și pregătirea alimentelor în mod dietetic
  • introducerea în alimentație a fructelor și legumelor recomandate
  • reducerea timpului petrecut în fața ecranelor
  • ritm regulat al meselor.

Comments

comments