Un subiect care trebuie abordat cu delicate si mult calm de catre parinti in discutia cu o tinara adolescenta.

Cand trebuie sa programam prima vizita la ginecolog pentru o adolescenta?

Plaja de varsta este destul de larga de la 12 ani pana in jurul varstei de 18 ani depinde de necesitatile copilului dumneavoastra dar sunt si probleme acute care ne pot duce mai repede catre intalnirea cu medicul ginecolog, precum: menstruație foarte abundentă, menstruație neregulată, menstruație continuă foarte abundentă sau perioade menstruale foarte dureroase, nevoia de informatii legate de contraceptie sau un control de rutina al ovarelor.

O parte importanta a pregatirii primei vizite la ginecolog revine mamei care trebuie sa explice fetitei importanta intalnirii cu medicul ginecolog si sa- i descrie pas cu pas ce se va intampla in cabinet, de asemenea este recomandat ca prima vizita sa reprezinte o discutie de acomodare cu medicul ginecolog care ii va explica ce se intampla cu corpul ei in perioada dolescentei, despre dezvoltarea organelor genitale si apoi la urmatoarea vizita ii poate recomanda o ecografie abdomen inferior si eventuale teste de sange.

De ce sa ne adresam unui medic specialist ginecolog? Pentru ca inca de la aceasta varsta trebuie sa educam copilul ca santatea corpului nostru este foarte importanta si ca periodic trebuie sa o verificam prin controale specifice si ca orice intrebare legata de dezvoltarea organelor genitale, contraceptie sau boli cu transmitere sexuala poate fi discutata cu medicul ginecolog.

Cum pregatim

Prima vizita la medicul ginecolog pentru adolescente” 

Este important ca discutia cu medicul ginecolog sa fie una sincera si pentru ca la prima vizita atat tanara adolescenta cat si mama pot avea emotii incercati sa va pregatiti de acasa o lista de intrebari:

  • Ce este vaccinul HPV si utilitatea lui?
  • Ce inseamna contraceptia si cand trebuie inceputa?
  • Cand trebuie facut primul examen PAP?
  • La ce interval de timp este recomandat sa facem controlul ginecologic?
  • Cum se realizeaza o ecografie de abdomen inferior? Este dureroasa?

Cateva exemple de intrebari pe care sa le discutati cu medicul ginecolog la prima vizita.

Comments

comments