Febra, tuse, rinoree… auzim din ce in ce mai des aceste aceste cuvinte asociate, inversate si repetate. Parintii au inceput deja lupta cu acestea si asalteaza cabinetele medicului de familie, pediatrului si camerele de garda. Asa ca trebuie sa incepem si noi, cadrele medicale lupta… de informare a parintilor.

“Raceala comuna” este o afectiune virala cu simptome usoare, autolimitanta, cauzata de obicei de rhinovirusuri. Simptomele ating un maxim in ziua 2-3 de boala si ulterior se amelioreaza pe o durata de 10-14 zile!! Asadar, este absolut normal ca tusea si mucozitatile nazale sa dureze pana la 10-14 zile. Stim cu totii ca pragul de panica este foarte scazut si ca de multe ori dupa 5-7 zile de evolutie isi face loc antibioticul. Evolutia naturala a racelii este catre rezolvare in 10-14 zile, deci sa le explicam parintilor ca atat ei cat si noi trebuie sa avem putina rabdare in timp ce amelioram simptomele cu tratament strict simptomatic. In graficul de mai jos putem observa cum simptomele se remit treptat.

Reevaluarea copilului este necesara daca simptomele se agraveaza, respectiv: apar dispnee, odinofagie, febra inalta, tusea persistenta care pot indica aparitia complicatiilor. Altfel, cursul normal este catre vindecare.

Grafic preluat din UpToDate accesat in 31.10. 2019– The common cold in children: Management and prevention

Dr Andreia Nita, medic specialist Pediatrie

Comments

comments