Este vara! O perioadă când apetitul scade și avem tendința să mâncăm alimente mai „usoare”, dar, mare atenție! Este și perioada în care produsele sunt perisabile, putând astfel dobandii cu ușurință, o toxiinfecție alimentară.

Ce este aceasta? Este o boală sezonieră datorată ingestiei de produse contaminate cu diverși germeni, dintre care cei mai frecvenți sunt: bacteriile (Escherichia coli, Clostridium perfringens, Stafilococ sau Salmonella), virusurile (Norovirus, Rotavirus) sau paraziți. Boala debutează brusc cu stare generală modificată, dureri abdominale colicate, scaune diareice și vărsături, putând fi însoțită de cefalee, febră sau erupție urticariană.

De ce este important de recunoscut? Deoarece există riscul de deshidratare, iar copiii și bătrânii sunt încadrați în categoria de risc crescut, pentru că se deshidratează mai repede și fac forme mai severe de boală. Un lucru caracteristic la toxiinfectiile alimentare este ca apar în focar, adică la mai multe persoane care au consumat ”acel” aliment și au simptomele descrise. Boala este, în general, autolimitată și este necesar doar tratament simptomatic și aport hidric adecvat.

Ce trebuie să facem? În primul rând să menținem o igiena riguroasă, atât personală cât și a alimentelor și a ustensilelor folosite, prin spălatul pe mâini des, prin spălarea cu curățarea riguroasă a tocătoarelor utilizate în bucătarie, dar și prin spălatul legumelor și fructelor. În al doilea rând, produsele care sunt predispuse să se altereze mai repede în caldură, cum ar fi: carnea, fructele de mare, peștele, produsele lactate proaspete sau ouăle trebuie preparate termic pentru ca germenii sa fie inactivați. Un alt lucru important este să separăm produsele alimentare între ele, pentru a evita contaminarea încrucișată. Produsele din carne se țin pe raftul de jos al frigiderului, legumele și fructele pe raftul de sus, iar temperature din frigid va fi de 4-5 grade C.

Dacă simptomele sunt grave și persistă mai mult de 2-3 zile este recomandat să vă prezentați la medic pentru o evaluare medicală corectă.

În clinicile Rosana Medical, un medic pediatru poate consulta și evalua copilul dumneavoastră.

Comments

comments

CategoryPediatrie