Meniscul este o componenta esentiala a articulatiei genunchiului. In ultimul timp a fost observata o crestere a partciciparii adolescentilor la activitatile sportive, si, odata cu aceasta, o crestere a patologiei traumatice legate de sport, precum leziunile de menisc.
Managementul leziunilor de menisc, desi este un subiect intens studiat, este in continuare o provocare pentru medici, deoarece acestea pot conduce la modificari degenerative ale genunchiului. Deoarece meniscul are o capacitate scazuta de regenerare, cercetarea medicala s-a orientat spre gasirea unor metode de tratament care sa faciliteze vindecarea.
Plasma imbogatita cu plachete sanguine (Platelet Rich Plasma– PRP) este un produs autolog, recoltat din sangele pacientului, care contine o concentratie mare de celule cu propietati regenerative, ce pot actiona asupra leziunilorde menisc sau ligamentare.
Infiltratiile cu plasma imbogatita cu plachete sanguine reprezinta o metoda eficienta de tratament ce imbunatateste rezultatele clinice in cazul adolescentillor cu leziuni de menisc.
Procedura:
Se recolteaza 15 ml sange cu ajutorul unui kit special apoi eprubeta de recoltare se introduce intr-o centrifuga care separa PRP-ul de restul elementelor din sange. Plasma imbogatita cu plachete sanguine este apoi injectatta de catre medicul ortoped la nivelul zonei afectate. Imediat dupa injectare PRP-ul induce un raspuns biologic care ajuta vindecarea. In urma acestei proceduri, este recomandat ca pacientul sa stea in repaus fizic aproximativ 7 zile si sa nu utilizeze medicamente antiinflamatorii pentru aproximativ 3 luni.

Comments

comments