Ce este unghia încarnată

Unghia încarnatî reprezintî o afectiune frecvent întalnită în populație, indiferent de vârstă sau sex și apare în majoritatea cazurilor la nivelul degetelor mari ale picioarelor prin creșterea excesivă a colțurilor unghiei în lateral .

Cum se manifesta unghia incarnata ?

Clinic aceasta se manifestă prin durere, tumefiere şi inflamaţie, care pot evolua ulterior spre infecţie. De asemenea, durerea agravată de efort (stat în picioare, mers pe jos, sport) este un semn al unghiei încarnate.

În cazul unghiei încarnate, initial degetul este mărit în volum, tegumentul de lângă unghie este roşu, inflamat, dureros la palpare, la încălţat şi la mers. Ulterior, ca urmare a inflamaţiei cronice, e posibil să apară un ţesut cărnos deasupra marginilor materale ale unghiei, numit botriomicom .

Cum apare unghia incarnata ?

Principalele cauze ale unghie încarnate sunt reprezentate de:

  • tăierea unghiilor incorect
  • unghii neregulate, curbate
  • încălțăminte care pune multă presiune asupra degetelor mari, cum ar fi pantofii prea stramti, incomozi iar presiunea exercitata asupra unghiei poate duce la cresterea anormală a acesteia
  • un traumatism acut la nivelul unghiilor, sau loviri repetate la nivelul acestora (lovirea unei mingi de fotbal)
  • igienă necorespunzătoare a picioarelor
  • predispoziție genetică

Cum se trateaza unghia încarnată ?

Tratamentul unghiei încarnate poate fi :

  1. Conservator – în faza inițială se poate opta pentru tratament medicamentos cu antiinflamator local (rivanol) și sistemic, utilizarea de încalțăminte adecvată, igienă riguroasă locală și tăierea adecvată a unghiei cu colţurile în unghi drept, „de tip pătrat”, în afara degetului.
  2. Chirurgical – în cazurile complicate sau dupa eșecul tratamentului conservator se va iniția tratamentul chirurgical. Sub anestezie locală sau generală se poate practica excizia unghiei sau matricectomie (rezectia unei parti a unghiei urmată de cauterizarea matricei unghiale). Dacă unghia încarnată a condus la hipertrofia țesutului înconjurător îndepărtarea acesteia este necesar pentru a obține o evoluție favorabilă.

În ultima perioada au fost descrise mai multe sisteme de tratament nechirurgical a unghiei încarnate (ex. PODOFIX), care presupun aplicarea unui arc metalic pe unghie în vederea aplatizării unghiei și favorizării creșterii corecte a acesteia .

Acest tratament s-a dovedit eficient în ultima perioadă în prevenția recidivei după tratamentul chirugical precum si in evitarea tratamentului chirurgical in cazul in care este aplicat precoce.

Comments

comments